Wino białe czy czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała również do naszego kraju. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten nadzwyczajny trunek. Niestety, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do dań nie jest nazbyt rozbudowana. Radzimy które wino pasuje do których dań.
Wino włoskie
Które wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najodpowiedniej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być niemniej jednak lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najporządniej wino czerwone. W końcu takie danie można zestawić także z winem różowym.
bag in box
Z jakim winem podawać ryby?
Stara zasada mówi, iż do ryb najlepiej pasuje wino białe. Należałoby niemniej jednak pamiętać, iż nie jest to sztywna norma. Jeśli podajemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Warunek jest niemniej jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z jakim winem najlepiej komponuje się mięso?
W tym wypadku wiele zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu serwować wolno zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje wyłącznie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być serwowana czy też z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeżeli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.